Utmattningssyndrom och nya vänner på landet

Flygarhelg och vi som så många andra har tagit ledigt klämdagen, för att få en långhelg och OMG så mycket jag behöver det nu. Jag älskar mitt liv med allt jag gör, jobbar som doktor, föreläser, driver DansSteget och kör 5-6 danspass i veckan och nu också stolt arrangör av en dansträningsresa- DansSteget Sol 2017 och så tusen andra saker.  Jag är en klassisk igångsättare och har svårare att förvalta (fast jag vill, det är inte det), men får lägga mycket krut på att organisera och planera. Och nu när jag bara jobbar i eget företag och ordnar massor med saker så blir jag TRÖTT. Så trött att jag är farligt nära att ge mig själv en diagnos- utmattningssyndrom. Jag har koll på symptom och diagnostik, jag jobbar några dagar varje vecka på en mottagning där vi utreder och behandlar just utmattade patienter.

Men jag är tack och lov inte trött eller vimsig eller sover illa eller är irriterad  att jag skulle uppfylla de kriterier som definierar sjukdomen. Diagnoskoden kan jag rabbla i sömnen F 43.8.

Vad snubblar de flesta på som kommer till oss och inte längre känner igen sig själva och inte längre fixar sina liv? För mycket av allt, liksom extra allt hela tiden och aldrig lagom av att göra, arbete och förpliktelser i en aldrig sinande ringlande dans. För mycket av att det egna värdet sitter i att prestera. Vi gillar alla att vara duktiga och få beröm, men om det ALLTID eller nästan alltid krävs en prestation för att må bra och för att räknas så, kan det vara fara å färde. Sund självhävdelse heter det på psykologspråk som jag fått lära mig litegrand. Får man hjälp på mottagningen då? Ja, har en patient den diagnosen så får de riktigt fin hjälp att orientera sig mot ett bättre liv. Men var och en måste satsa tid och kraft och vara villig att ändra sitt beteende, det är ingen quick fix.

Jag sitter tacksamt här och gäspar och känner mig mycket bättre till mods, efter bara en dag här på landet. Fast jag har jobbat några timmar nu på kvällen och jag gillar ju det. Fixat en föreläsning om Kerstin Thorvall, kollar kommunikationsplan för mitt lilla AB och förberett ett telefonmöte imorgon bitti. Vi är ett gäng som ska träffa Socialstyrelsen snart och prata om fysisk aktivitet som behandling vid depression och ångest och vi ska förprata lite. Det är viktiga frågor och är tacksam över att kunna vara med och påverka.

En kopp the, det knastrar och knäpper från elden i öppna spisen, mannen i mitt liv är på dans och idag har jag fått både nya kompisar och ordnat sängplatser till deltagarna på min skrivkurs. Check!

Nya vännerna? Just, grannen har skaffat höns och tydligen är vi delägare, vete kattsingen hur det gick till. Men idag har Hjördis, Ingeborg och de andra 4 töserna pickat, rafsat och nyfiket hälsat på.  Lite suddiga ;-),  men sällskapliga och klappvänliga.

IMG_0153

2 Comments

    • Tackar! Nu ser jag din kommentar!

      Reply

Skriv en kommentar