Böcker

Mina och andras böcker

I min dator just nu:

Lärobok om Fysisk aktivitet och psykisk hälsa. Kontrakt med Studentlitteratur. Målgrupp: initialt tänkt för allmänläkare, men jag får tänka om, om jag vill. Lite sugen på att rikta mig till studenter inom vårdyrken. Håller jag deadline? Hm, hjälp, fokus!!

Själ och Kropp – rörelse för psykiskt välbefinnande

Boken: Själ och kropp av Jill TaubeJag är huvudförfattare till boken Själ och Kropp som kom ut på Brombergs förlag år 2010. Himla stolt över den och oändligt tacksam att författaren och journalisten Åsa Ottosson kom som en räddare i nöden och styrde upp språket, så att boken blev läsbar. Jag hade kunskap och ambition men det blir man inte författare på! Åsa är medförfattare med andra ord och numera en god vän. Åsa och hennes man Mats skriver mycket och bra och det kommer jag att dela med mig av.

Senast skrivet om boken:

Månadens bok maj 2013. Infoteket för funktionshindrade, Uppsala Läns landsting.

Författaren är psykiatriker och arbetar sedan flera år med metoden fysisk aktivitet på recept. Hon skriver om sambanden mellan fysisk och psykisk hälsa utan att bli rabiat, ger olika fallbeskrivningar blandat med referenser till studier och fakta kring olika typer av problematik. Hon ger även konkreta tips för att komma igång med aktivitet.


Den goda beröringen

Bok, MERETEMerete Mazarella är inte bara en utmärkt författare i en essäliknande genre, med en stor och varm intellektuell penna, hon är också min skrivfröken sedan några år. Under en helg i Maj, så samlas jag och kollegor från när och fjärran, med olika specialiteér i det vackra skånska Höör. Under två dagar, skriver, pratar och umgås vi. Oftast är det vårdens vardag och våra egna erfarenheter som hamnar på papperet. En del har varit med i många år, själv är jag en rookie med mina 4-5 tillfällen.
Merete är professor i litteraturvetenskap, nu pensionär men troligtvis lika aktiv som innan. Ett särskilt intresse för både hälsa och vård har hon, därav sammanhanget med oss läkare, men handlar inte om vetenskap eller medicinsk forskning, utan det är ur ett filosofiskt och reflekterande perspektiv.  Jag har läst mycket av henne, men just den här boken ramlade över mig på ett antikvariat, när jag var på jakt efter böcker om neurosedyn. Min vana trogen började jag genast att läsa, men sedan konkurrerade annat och boken ligger nu tillsammans med några andra böcker…. Kort och gott, jag har en del kvar. Men jag är  redan berörd och ännu mer  övertygad om att vår hälsa är en kompott av så mycket, där kroppslig kontakt är livsnödvändigt! Pardans, kära vänner! Här tar man ju i varann, hela tiden! Jag lånar några rader ur SvD, som skrevs strax efter att boken kommit ut, 2006.


Hälsan tiger inte längre still

HÄLSOPARADOXEN. Västvärldens ökade sjukvård har drastiskt ökat vår hälsa – men också vår känsla av att vara sjuka. I en tid när läkaretiken håller på att ersättas av ekonomism erbjuder Merete Mazzarellas nya bok en humanistisk motvikt.
Hur kommer det sig? Hur mycket betyder faktiskt den kroppsliga kontakten? Att känna sig frisk behöver inte betyda att man är det och tvärtom, att ha en sjukdom berövar inte med automatik känslan av att ha hälsan. Hälsa precis som skönhet är verkligen något subjektivt och båda delarna ligger i en betraktares öga, om än den kan vara du själv!


Stillasittande – en hälsofara (Studentlitteratur 2013)

Langvarigt_stillasittande_300px

En riskfaktor som vi kanske inte riktigt tänker på är hur mycket vi sitter. Det har forskare nu hjälpt oss att få ögonen på och kölvattnet har nu den första svenska boken, som sammanfattar området skrivits.
Jag är medförfattare till kapitlet om psykisk ohälsa, för det finns ett samband mellan exempelvis hur mycket vi sitter och förekomsten av depression.


Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling

Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling

En vetenskaplig sammanställning om hur fysisk aktivitet är en självklar del av att både förebygga och behandla sjukdom. Namnet FYSS (jämför FASS) är väl inarbetat i Sverige. Trettiotre diagnoser, däribland depression, ångest och schizofreni, presenteras med tydliga ordinationsanvisningar. Jag är medförfattare till de kapitel som nämns ovan.


Ordination Motion

Ordination Motion

Det här är den populärvetenskapliga version av FYSS 2008. Här beskrivs samma hur fysisk aktivitet är en självklar del av svensk sjukvård, på ett sätt som lekmannen kan förstå. Boken kan vara svår att hitta och kommer inte att tryckas upp på nytt.


Livspusslet (Blad by blad)

Livspusslet

Ytterligare en bok utgiven av 1.6 miljonerklubben, som på olika sätt bidrar till kvinnors hälsa, framför allt genom att stötta forskning. Flera antologier har getts ut där kvinnors situation speglas från olika synvinklar. Här har vardagens ibland stressiga och till och med omöjliga pussel fått första parkett. Jag fick bidra med ett kapitel och min berättelse om när orken tog slut och jag insjuknade i depression. Hur jag tog mig ur? Köpte boken!